top of page

IKO-CERTIFIERAT CENTER & INSTRUKTÖRER 

säkerhet och kvalitet och är anledningen till att du ska välja ett IKO-certifierat center och instruktör!

IKO står för International Kiteboarding Organization, men kallas alltså i dagligt tal för IKO. 

Organisationen startades i Dominikanska Republiken 2001 med syfte att göra sporten både mer populär och säker. Nu år 2020 har IKO över 600 000 certifierade kitesurfare, 4000 kvalificerade instruktörer och 250 anslutna kitecenters runt hela världen.

Kitesurfing är ju en spektakulär sport med ett massivt ökat intresse, vilket skapar en sund utvecklig av både utrustning och utbildning. För att säkerställa att sporten utövas på att säkert sätt, har IKO skapat både regler och riktlinjer med säkerhet och kvalitet i fokus.  

IKO Standards hjälper eleverna att konsekvent nå framgångar som självständiga kitesurfare, och fokuserar på säkerhet och effektivitet i utbildningen. Oavsett var i världen du befinner dig, så kommer din kurs att följa ett väl utarbetat koncept.  

Vad krävs för att bli en IKO-instruktör? 

En IKO-instruktör är minst en kitesurfare Nivå 4, som har genomgått och godkänts både Assistant Instructor Training Course (AITC) och Instructor Training Course (ITC). Efter godkännande som IKO-instruktör krävs ett aktivt medlemskap för att behålla sin status inom IKO.  

Hur fungerar certifieringen för mig som elev? 

Efter avslutad kurs kommer du som elev att certifieras. Antalet utbildningstimmar bokförs och de moment i utbildningen som du klarat av noteras i din certifieringsstege. Detta är av största vikt för dig egen utveckling som kitesurfare, och gör dig även medveten om dina framsteg och förstår dina begränsningar och möjligheter efter avslutad kurs. 

Om du vill hyra utrustning utomlands, så kräver de allra flesta utländska kitecenter att du är IKO-certifierad och kan visa upp ditt IKO-medlemskort. 

IKO:s INLÄRNINGSNIVÅER

Discovery (Level 1) – WANNABE RIDER 

Första steget inom kitesurfing kallas Discovery Level. Här lär du dig grunderna såsom: SEA bedömning och utvärdering, montering och förberedelse av utrustning, säkerhetssystem, och före-start-kontroller. Därefter kommer praktiska övningar som styra kiten i luften, och släppa bom, flyga med en hand och landa kiten. Viss vind-teori ingår också, liksom att packa ihop din utrustning efter lektionen.  

 

Intermediate (Level 2) – FREERIDER 

Detta steget innefattar i och uppgång från vattnet, kitekontroll, liksom att få upp kiten i luften igen efter att den kraschat i vattnet. Efter att du behärskar dessa tekniker kommer du lära dig att utnyttja kraften i kiten genom att styra den fram och tillbaka i vindfönstret, och även s.k. body-dragging, både utan och med bräda i din hand.  I detta steg ingår även väjningsregler och dragläge liksom vattenstarter med bräda.   

Independent (Level 3) – KGB RIDER 

Här börjar du närma dig ett stort delmål på din inlärningskurva. Du ska nu bekvämt och obehindrat kunna ta dig ut på vattnet, känna till väjningsregler och fått en känsla av att komma upp på brädan. Du ska nu lära dig att stanna på kommando och även kontrollera din hastighet genom att skära brädan i vattnet.  

Därefter är det dags för ett av de allra viktigaste stegen inom kitesurfing – att kunna bemästra köra upwind (kryssa). Detta kommer hjälpa dig behålla höjden och är ett viktigt moment inom sporten.  

Andra moment som kan tränas är vändningar, köra toeside, och förbättra stans och hållning. Självräddning är också en viktig del i utbildningen.  

När du uppnått denna nivå är du officiellt en oberoende kitesurfare och allt kommer handla om att ha kul ute på vattnet med dina kite-kompisar. Du kommer upptäcka att ingen dag på havet är lik den andra. Varje dag kommer bjuda på nya äventyr, upplevelser och erfarenheter. Det är en av anledningarna till varför så många älskar denna sport.   

Advanced (Level 4) – PRIVATLEKTIONER 

För de som inte nöjer dig med att kunna cruisa fram och tillbaka på vattnet, utan vill lära dig hoppa, jippa, och även kombinera flera olika manövrar till olika grabs eller trick.  

bottom of page